22.05.2019

Wszystko, co trzeba wiedzieć o transporcie żywności – cz. 1

Wymagania dotyczące przewozu żywności są szczególnie rygorystyczne.

Transport żywności oraz produktów spożywczych wymaga przestrzegania najbardziej rygorystycznych reguł i wyśrubowanych norm. Kluczową rolę odgrywa tu także czas. Oczywiście najbardziej powszechnym środkiem transportu stosowanym do przewozu żywności, jest transport drogowy. Jednak w przypadku dalszych odległości, najlepszym wyborem będzie skorzystanie ze spedycji morskiej lub transportu lotniczego.

Przewóz żywności – wymogi i regulacje prawne

Najważniejszym wymogiem w transporcie produktów spożywczych jest stosowanie urządzeń służących do monitorowania oraz rejestracji temperatury. Utrzymywanie tzw. „łańcucha chłodniczego” to konieczność – produkty rozmrażane i ponownie zamrażane są równie niebezpieczne dla zdrowia, jak te przechowywane w niewłaściwych temperaturach. Podstawowym urządzeniem wykorzystywanym w transporcie żywności jest termograf, kontrolujący pracę agregatów zamontowanych w chłodniach lub mroźniach.
Warunki transportu produktów spożywczych, jak również wymagania dotyczące kontroli nadwozi oraz warunków transportu żywności określa podpisana przez Polskę w 1984 roku Umowa ATP. Zawiera ona m.in. poniższy wykaz maksymalnych temperatur podczas transportu artykułów żywnościowych schłodzonych i mrożonych:

Temperatura transportu żywności mrożonej i schłodzonej
Żywność zamrożona i głęboko mrożona:
– zamrożona lub głęboko zamrożona śmietana, koncentraty soków owocowych, lody: -20°C
– zamrożone i głęboko mrożone ryby: -18°C
– inne głęboko zamrożone produkty żywnościowe: -18°C

Żywność schłodzona:
– ryby: +2°C
– podroby: +3°C
– dziczyzna: +4°C
– mleko w cysternie, przeznaczone do bezpośredniego spożycia: +4°C
– drób i króliki: +4°C
– mięso: +7°C
– masło: +6°C

W kolejnej części artykułu przedstawione zostaną informacje dotyczące doboru pojazdów do przewozu żywności.

Autor: Emilia Ponisz

 

Przeczytaj także:

Rodzaje kontenerów